Stoffenwinkeltje

 Poppenhuis miniatuur stoffenwinkeltje, gemaakt in een naaidoos uit de jaren ’50 / ’60. De binnenkant van de doos was beschadigd en bovendien vond ik de kleur niet mooi (grijs gemelleerd) dus heb ik uit een behangstalenboek die ik heb een bijpassende staal uitgezocht en deze er overheen geplakt. Door de binnenkant van het deksel te behangen tot op de bodem blijft het deksel recht op staan als achterwand, de kast er tegen aan maakt het nog steviger. De vloerbedekking is een stukje veloursstof. De grote kast is een uitstalkastje van Reutter, die ik jaren geleden goedkoop op een beurs heb gekocht. Ik heb pas tijdens het maken van het stoffenwinkeltje pas ontdekt dat het een kast van Reutter was. Aan de achterkant zit een koperen beugeltje waaraan je de kast kan ophangen met daarop de naam Reutter. Alle stoffen komen uit mijn eigen voorraad en zijn vooral afkomstig van restjes stof van mijn moeder. Er zit ook een enkel gekocht poppenhuisstofje bij, maar ook stukjes geknipt uit  versleten bloesjes, overhemden en andere kleding. De kussentjes op de zijplankjes zijn beklede knopen.

 Alle laatjes zijn gevuld met o.a. klosjes garen, een kanten kraag en kaartjes met kant. De klosjes heb ik gemaakt van een heel klein stukje satéprikker met aan de uiteinden de platte houten kraaltjes die ik elders ook als koekjes gebruikt heb. De kanten kraag komt uit Engeland. Voor de kantjes heb ik kartonnetjes geknipt en daar hele smalle kantjes omheen gewonden. Het kant dateert vooral uit de jaren ’50 / ’60. De oranje strik bovenop is alvast voor Koninginnedag. Het ladenkastje komt uit Amerika.

Ook al deze laatjes zijn gevuld met o.a. strikjes, kanten kleedjes en stoffen bloemetjes in allerlei kleuren. Dit ladenkastje komt dacht ik ook uit Amerika. 

Dekenkist van Bespaq met daarin rolletjes lint, koord en garnering. Ik heb vorig jaar van iemand verschillende maten verpleegstersknoopjes gekregen en die kon ik hier heel goed voor gebruiken. Rechts vooraan is één leeg verpleegstersknoopje te zien, voor het idee hoe dat er uit ziet. Ik kon de rolletjes niet ophangen omdat er geen gaten in de knoopjes zitten, vandaar dat ze naast elkaar in de uitneembare bak van de dekenkist liggen. Gelukkig had ik genoeg lintjes enz. van de breedte die om de knoopjes pasten. 

Op de Euromini’s toonbank, liggen modeplaten, een kaartje met kant en een strikje. De schaar ligt klaar om een stuk van de stof af te knippen die er naast ligt. In de vitrine van de toonbank liggen kleedjes en een dameshemdje. De  kleine zwarte en witte kleedjes waren versiering aan een paar van mijn beha’s. De kleedjes en het hemdje lijken gelig, maar dat komt door de tint van het “glas”. De stoffen op de twee meest linkse onderste planken komen van (kunst)zijden dassen en daarnaast ligt een stapeltje voile geknipt uit hoofdoekjes die vrouwen in de jaren ’60 / ’70 droegen om hun haar te beschermen tegen de wind. De zijde daarnaast komen vooral van de voering van versleten colbertjasjes.